ЧИ ВАРТО ПОЄДНУВАТИ НАВЧАННЯ І РОБОТУ

Як краще за все поєднувати навчання і роботу, щоб і у ВУЗі все було в порядку і професійна діяльність приносила відчутний прибуток і задоволення? Саме про це ми вам сьогодні й пропонуємо поговорити.


Перші роки навчання у вищому навчальному закладі - найважчі і відповідальні. Необхідно не тільки засвоювати нову інформацію, а й добре зарекомендувати себе, освоїти нову систему навчання і шукати спільну мову з викладацьким складом. Тому у студентів не виникає бажання підробити (та й часу на це банально не вистачає).
Однак після закінчення 2-3 років, коли з'являється вільний час і молоді люди вже придбали певні професійні знання і навички, багато студентів (а таких, згідно зі статистичними даними, близько 65%) замислюються над тим, як можна застосувати отримані знання на практиці і при цьому підзаробити трохи грошей.
Як краще за все поєднувати навчання і роботу , щоб і у ВУЗі все було в порядку і професійна діяльність приносила відчутний прибуток і задоволення? Саме про це ми вам сьогодні й пропонуємо поговорити.

МАЛЕНЬКІ ХИТРОЩІ

Краще за все шукати роботу по "рідний" спеціальності. Вже отримані вами в ВУЗі знання і навички не повинні пропадати даром. При цьому почуття невпевненості в собі не повинно пригнічувати і диктувати свої правила. Пам'ятайте, прагнення до кращого - це природно. Не бійтеся заявляти потенційному керівникові про відсутність стажу та професіоналізму. Акцентуйте увагу на своїй головній перевазі - ви готові всьому вчитися.
Практика, що входить в курс навчання , має на увазі знайомство з роботою різних підприємств і структур. Досить часто керівники пропонують роботу особливо студентам які відзначились, тому постарайтеся на практиці зарекомендувати себе як старанного і кмітливого співробітника. Нерідко підробіток пропонують студенти старших курсів або викладачі за запитом від підприємства. Це хороший шанс розпочати трудову кар'єру. Не варто випускати його.
Літні канікули - це саме той період, коли краще всього починати пошуки місця роботи. Немає навантаження у ВУЗі. З'явилося більше часу для пошуку вакансій та проходження співбесід і шанс швидше звикнути до нового розпорядку дня. Крім того, не варто забувати, що багато студентів на канікули їдуть, а значить, у вас стає менше конкурентів.

Природно, вдало поєднувати навчання з професійною діяльністю можна тільки за умови грамотно складеного розпорядку дня і відмови від багатьох задоволень у вигляді вечірок, посиденьок з друзями і т.д. Важливо також забезпечити собі можливість відпочивати, так як повноцінний вечірній і недільний відпочинок необхідний для збереження фізичного та психічного здоров'я. При цьому, якщо виникає необхідність вибирати між роботою і навчанням - перевага завжди повинна схилятися в бік навчання. Спочатку потрібно навчитися і отримати диплом, оскільки саме від цього залежить ваше майбутнє.

ЯК ВЕСТИ СЕБЕ В ВУЗІ І НА РОБОТІ

Як тільки ви знайшли підходящу роботу - насамперед необхідно повідомити керівника про те, що збираєтеся поєднувати роботу і навчання. Таким чином ви визначите, що потребуєте гнучкий графік і періодично будете відсутні на роботі, так як вам потрібно буде присутнім на сесії, лекції або іншому навчальному заході.
Керівництву інституту також необхідно повідомити про влаштування на роботу. Будьте готові до того, що педколектив поставиться до вас неоднозначно. Деякі викладачі будуть ставитися з сходженням і закриють очі на вимушені прогули, а інші - нещадно лаятимуть навіть за п'ятихвилинне запізнення.
Як тільки настає час сесії працюючим студентам найкраще брати на роботі невелику відпустку. Таким чином рішення навчальних питань не буде йти в розріз з професійною діяльністю. І, при здачі надмірно складних заліків, не потрібно буде відволікатися на трудові моменти.
В ході поєднання навчання і роботи потрібно завжди дотримуватись одному "золотому" правилу: на роботі думаємо тільки про працю, а в навчальному закладі - тільки про знання. Не треба одночасно вирішувати всі проблеми. В іншому випадку, велика ймовірність того, що ви заплутаєтеся і нічого не будете встигати. Якщо ви відчуваєте, що навантаження, що отримується протягом дня, стає неймовірно важко, то завжди можна залишити роботу або підшукати більш легкий варіант.
Дуже багато навчальних закладів пропонують сьогодні працюючим студентам оформлення вільного або індивідуального відвідування лекцій - це ідеальний варіант для тих, хто хоче вчитися паралельно з роботою . Якщо ж у вашому вузі не передбачена така можливість, то можна спробувати особисто домовитися з викладачем, пообіцявши йому своєчасне виконання завдань.

РОЗКЛАД ДНЯ

Для того щоб робота не була обтяжливою, а навчання не "буксувало", необхідно скласти чіткий план і розпорядок дня. А для цього враховуються такі аспекти:
  • гнучкий графік роботи (робочий час залежить від фахівця);
  • своєчасна відрядна оплата праці;
  • зменшення кількості робочих годин;
  • віддалена присутність на робочому місці (менеджери, програмісти, копірайтери, працівники інтернет-магазинів і інші);
  • робота по змінах.

Якщо ви перебуваєте в постійному прагненні встигнути все на роботі і навчанні , червоною ниткою у вас повинна проходити основна думка: навчання без практики - пусте, практика без знань - дурна.

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ПОЄДНАННЯ НАВЧАННЯ З РОБОТОЮ

Замислюючись про можливість поєднувати роботу з навчанням ви повинні пам'ятати, що:
Як би грамотно не був складений розпорядок дня, недосипання і брак часу періодично будуть нагадувати про себе. І як би не намагався працюючий студент встигати на пари, все одно будуть виникають прогули, які з часом можуть "відгукнутися" під час сесії. Крім цього, подвійне навантаження на молодий ще організм студента рано чи пізно може відбитися на його здоров'ї.
Одночасно з цим ви повинні брати до уваги, що:
Практичний досвід дуже важливий, так як після закінчення ВУЗу ви відразу ж можете претендувати на більш високооплачувану роботу. Крім того, вже наявний досвід роботи у молодого фахівця дозволяє йому швидко крокувати по кар'єрних сходах і домагатися своїх цілей.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЩО РОБИТИ ЯКЩО НЕ ВСТИГ НАПИСАТИ ДИПЛОМ

Як не спалитись з купленою дипломною роботою

Запальничка cricket і 10 000 гривень або 2500$